trend

6:16 PM

بسم الله الرحمن الرحيم


post utk kali kedua pada hari ini..yeah..


pagi tadi dalam pkl 11,saye keluar la membawa diri seorang diri mencari barang2 yg perlu diisikan dlm bagasi utk dbawa balik ke negara keduaku...nampaknye cuace baik..x panas dan x hujan..seronoknye kuar shopping cuace gini...sye drive pegi bandar sitiawan utk mencari barang2..adelah dlm 10~15minit dari seri mnjung..


sedang mata tgh melilau2 mncari kedai2 yg best utk di"usya"ri,mate terpaku kat satu kedai kain.."wah,mcm ade jual  tudung yg aku nak la..ni kene masuk ni kedai ni.."..sebenarnye,skang susah betul nak mencari tudung segi empat...puas dah satu bandar seri manjung tu mencari,tp x de yg berkenan..maklumlah,sye ni cerewet sikit kalo bab2 nie..stok pon sikit je..byk je kedai yg jual tudung,tp sumenye pakat jual tudung yg awning keras tu..huhuiii..x tau la name betoi die ape tp sye dok panggil tudung awning keras..haha..


memang lagu tu la kan..dulu time trend orang pakai tudung bawal,sume kedai nak jual tudung bawal,sume orang nak pakai tudung bawal..skang ni,trend tudung awning keras n selendang..siap ade sanggul tiruan lagi tu..x bole bla betoi..kalo saye skang ni masih seperti yang dulu la kan,kompem pakai jugak tudung mcm tu..ikut trend la katekan..tp,alhamdulillah..skang nie dah x suke ikut trend dah..main pakai je mane yang ade..hahaha...


bagi saye,ikut trend tidak menjadi satu masalah jika kite pandai menilai trend2 tersebut..jangan sampai trend yang kite ikuti itu bercanggah dengan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Allah..undang-undang Allah adalah undang-undang yang syumul,yang adil dan tidak ada keraguan atau pindaan oleh sesiapapun..tidak salah jika kita suke memakai tudung awning keras atau selendang,tapi biarlah ia selari dengan syarat-syarat Allah yang telah digariskan dalam al-quran..



“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan jangan kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir.” 
(an-Nur: 31)

memang susah untuk menukar cara pemakaian kita..lagi susah untuk menukarkannya dari yang tidak elok kepada yang elok..tetapi amat mudah untuk kita berubah dari yang molek kepada yang x molek..senang sungguh syaitan menghasut kita kan..memang susah untuk mencari perubahan yang positif..saye sndiri pernah mengalaminya..sukar..sungguh sukar..sukar kerana perkara yang hendak kita ubah itu adalah tabiat yang selalu kita lakukan..untuk menempuh sesuatu yang baru memang sulit..

really need u to read this!

Tudung:Hujah perempuan vs Hujah Al Quran

Hujah perempuan: Tudung? Belum lagi kotttt...Biarlah masa yang menentukan.
Hujah Al Quran: Demi masa…Sesungguhnya manusia kerugian ,
 melainkan yang beriman dan beramal saleh

Hujah perempuan: Belum sampai seru lagi!
Hujah Al Quran: "Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, 

anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min semua
 hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas 
(muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan
 mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka
tidak diganggu." (ini seruan Pencipta kita)

Hujah perempuan: Hati belum terbuka...
Hujah Al Quran:"Kemudian hati kamu menjadi keras setelah 

itu, dan menjadi seperti batu, atau lebih keras, kerana ada
 antara batu yang sungai-sungai memancar daripadanya, dan 
yang lain terpecah supaya air keluar daripadanya, dan yang lain
 terjatuh dalam ketakutan kepada Allah. Dan Allah tidak lalai 
daripada apa yang kamu buat."

Hujah penggulungan: Hendak seribu daya, tak hendak 

seribu dalih

begitulah ceritanya..

sambung balik..sye masuk kedai tu,then trus beli..sehelai je pon yang berkenan..lagi pon x byk pilihan..menyesal plk pegi kl aritu x nak borong byk2 kt msjid india..huhu..x pela..sehelai pon rezki kan..alhamdulillah..lps tu drive lg g farmasi..parking kt dpn kedai tu..sepatutnye kene letak parking coupon tp selambe badak je sye x letak..dah la dekat situ kawasan favorite kene saman..haha..then,lepas membeli ubat-ubatan d farmasi,sye pon keluar la menuju ke kereta..time nak seberang jalan tu,tetibe ade seorang mamat motor ni dok usya2 kete yg sye bwk tu..rupenye mamat ni budak yang bertugas tok saman orang rupenye..sye trus cepat2 lintas jln n trus pegi kt kerete..die tgk sye..sye tgk die balik dengan muke yang x bersalah..hihihi..then sye cakap kat die "terima kasih"..mungkin sebab time tu nak cakap terima kasih sebab x saman saye..then,die senyum n trus pegi ke mangsa seterusnye..sye pulak dok senyum sorang2 kat dalam kete..bukannye ape..lawak sebab cakap terima kasih kat die..bukannye nak cakap mintak maaf ke sorry ke sebab dah langgar peraturan..hahaha....lawak betoi la..selamat x kene saman..kalo x melayang 10 ringgit aku...fuhhh...ini pon satu trend zaman sekarang..ingat lagi dulu2 parking x payah letak kupon pon..skang dah kene letak..sume bende kene bayar..huhu..

lepas merayau2 di sitiawan,sye pulang ke seri manjung utk mencari destinasi seterusnya..time tu hujan lebat bukan maen..terpaksa la cari parking yang dekat dgn entrance nak masuk "billion" tu..billion tu mcm supermarket..orang dulu2 kate emporium..kat sini x de mid valley ke times square..yg ade tu je la..billion,giant,the store..bukan carrefour tapi tesco baru nak bukak..still in construction..lepas dah tawaf due kali,baru dapat jumpe parking yang kosong..trus parked kete..kuar dari kete baru teringat x letak parking coupon..sebagai langkah berjage-jage,sye pegi la jugak beli kuponnye n letak dlm kete..walaupun x kene saman tadi..tapi mane tau yang tadi tu Allah just nak bagi amaran supaye lepas ni kalo park kete kene letak kupon..kalo x nnt,kenelah akibatnye..

same je dalam dunia ni..Allah dah bagi banyak sangat amaran dan peringatan dalam Al-quran tu,tp still ade jugak yang x nak ikut..Allah suruh kita habluminallah wa habbluminnas,Allah suruh kita berbuat baik kepada orang tua,Allah beri amaran kepada kita supaya jangan merosakan nikmat2 alam,Allah beri amaran supaya jangan meninggalkan solat dan puase..macam-macam lagi..kenape umat islam kini termasuklah diri ini tidak sedar bahawa "trend Allah" itulah adelah yang sebaik-baiknya?ade trend lainkah yang lebih hebat lebih popular selain trend yang diciptakan Allah ini??masyaallah..sesungguhnya inilah trend yang telah digunapakai oleh Rasulullah dan para sahabat..trend inilah yang menjadi kejayaan umat islam suatu ketika dahulu..dan jika kita mengikutinya,ustaziyatul alam itu pasti akan kembali...

ape-apepun,TEPUK HATI,TANYA IMAN MASING-MASING..

wallahualam..






You Might Also Like

3 comments