||| DenYut KaSih MeDiK |||

6:18 PM

assalamualaikum...Free Icons

 "apalah yang minah ni dok jiwang-jiwang karat nie..dah x de tajuk laen ke nak tulih?"
hmm..mungkin ada yang berkate sedemikian bile bace title kat atas ni kan..xpe..i x marah pon..haha..

Hello_Kitty Emoticons


hah..nilah jawapannye..so, terbukti i bukan minah jiwang k..(jiwang sikit2?hoh0oo)..act,last wik lagi dah abih bace buku ni tp disebabkan oleh beberapa faktor @ kekangan, terpaksa la diri ini membatalkan niat suci dan murni ini untuk post diz entry..diz wik baru ade kesempatan nak buat mende ni walaupon berderet exam tgh beratur amik nombor giliran ni hah..xpola..curi2 mase sekejap..hehe.. 

it's blend..itu je yang bole hamba cakap mengenai this novel..it's different from other islamic novels yang penah hamba bace..kalo nak dibandingkan dengan Ayat-Ayat Cinta (AAC), mungkin banyak perbezaannya..memang benar AAC adlh salah satu novel berbentuk islamik..tetapi seingat hamba ia hanya berkisar mengenai cinta yang disyariatkan dalam agama islam..bagaimana kita salurkan cinta itu ke arah jalan yang betul..plus ketabahan dan kesabaran sang hero dan heroinnya dalam menempuhi segala tohmahan dan anasir2 jahat demi menegakkan keadilan..sampai kene masuk penjara,kene buang dari uni,etc..unsur-unsur dakwah mungkin hanya diceritakan sedikit..

begitu juga rasanye dengan Ketika Cinta Bertasbih (KCB)..walaupon blom pernah bace novel tu tp disebabkan dah tgk cite tu sampai 3 kali,mungkin bole souzo kot novel die macam mane..mesti x lari banyak kn story line die..best gak sbnrnye..cerita tentang apa erti islam yang sebenar,batasan hubungan lelaki dan wanita,kesungguhan untuk mencapai kejayaan dalam hidup dan opkos cinta..dah nama pon ketika cinta bertasbih kn..tp yg KCB ni i salute la..sume pelakon dlm cite tu ditapis setapis2nya rather than AAC..sume2 ni just my opinions la..there's no true and there's no wrong..boleh ditangkis bile2 mase je..sile la kalo nak main bulu tangkis dengan saye...hihi..
Fighting Emoticons
(jgn jadi cam gini sudah la)

back to the point, nk kasi story la sikit psl buku ni..mengisahkan seorang doktor pelatih or houseman (HO) yang bekerje kat salah satu hospital yg ade name la kat mesia nie..beliau perlu melalui training di 5 jabatan yang berbeza dlam satu tempoh yang ditetapkan..tapi apa yang mahu hamba tekankan disini,di hosp inilah beliau bekerja bukan hanya sebagai seorang doktor ttp juga sebagai seorang dai'e..ape itu dai'e? hmm..kalo x silap hamba ia berasal dri p'kataan arab iaitu da'a yang membawa maksud menyeru..so,dai'e ni kire orang yang menyeru ke arah kebaikan..pendakwah la lebih kurang maksudnya..banyak cara yang beliau gunakan untuk  mengaplikasikan syariat2 islam kepada pesakit2,medical officer (MO) mahupun  head quarters (HQ) di hosp tu..beliau membetulkan fahaman2 mereka mengenai cara fahaman islam yang sebenar..

part yang paling terkesan bagi hamba ialah bile time si doktor ni melintas satu wad..ketika itu,sudah menghampiri waktu syuruk..beliau mendapati hampir semua pesakit masih nyenyak dibuai mimpi..sudahkah mereka solat subuh? terdetik di hati beliau persoalan itu..sepatutnya sakit yang dialami ni adalah satu petanda yang Allah menyuruh kita lebih mendekatkan diri kepadaNya kerana sakit itulah akan membawa kepada hakikat kematian..kematian yang akan membawa kita ke alam yang lagi satu..bayangkan itu baru orang2 sakit kat dalam hospital,orang2 yang sihat di luar sana tu bagaimana la ek..kita ni macam mane? adakah kita sudah berpuas hati kerana tidak pernah meninggalkan solat tanpa memikirkan adakah solat kita itu diterima atau tidak? astaghfirullah..nasihat untuk diri sendiri jugak..astaghfirullah~Free Smileys

ade juga part di mana beliau dengan mesranya memberi nasihat dan kesedaran atau dalam erti kata lainnya berdakwah kepada pesakit2nya..contohnya,budak2 rempit yang accident dan terpaksa mendapatkan rawatan di hosp tersebut,ibu yang tidak mahukan anak di dalam kandungannya,pesakit AIDS & HIV dan banyak lagi..profession beliau sebagai seorang doktor ni memberi banyak peluang untuk lebih mendekatkan diri dengan masyarakat..mengetahui ragam dan rencah kehidupan masyarakat hari ini..sebabnya,hospital lah tempat orang ramai mendapatkan bantuan jika sakit kan..x kan nak pergi balai bomba or balai polis pulak kan..

diselitkan jugak info2 menarik mengenai permasalahan umat islam sekarang ini..ramai lagi yang masih tidak tahu yang islam ini merupakan agama yang mudah..ramai lagi yang masih jahil mengenai agama islam sedangkan dirinya muslim..plus,di'attach'kan jugak hadis2 dan potongan2 ayat dari manual kita yakni Al-Quran..nak mention satu2 kang banyak la pulak..x teringat den sumenye..huhu..tp ade satu hadis yang best la hamba rase..muke surat berape x tau tapi bunyinya cam gini..Rasulullah bersaba,"aku haramkan neraka bagi orang yang selalu menangis kerana takutkan Allah." huhu..cek ni mmg snng sgt nk menetes ayaq mata..aiyya..tp skang baru cek tahu yang sebaik-baik titisan air mata kita tu hendaklah kerana takutkan Allah..yosh!! berubah anim berubah!!

banyak lagi sebenarnya nak cerita..tp kalo tulih panjang2 sgt bukannya orang nak bace..hamba pon x suke bace entry yang panjang2 ni..aishh..so,kene bacela buku ni kalo nak tahu cerita yang lagi banyak..itu baru sikit je tu hamba cerita..hamba x ceritakan lagi tentang perihal hidupnya sendirinya..bagaimana beliau membahagikan masa antara kerjaya,dakwah,keluarga dan sebagainya..bagaimana die tackle rakan2nya untuk mendapat tarbiyah dari Allah..bagaimana cara die memilih pasangan hidupnya dan macam2 lagi..hukhukhuk..

hopefully dapat peluang bace buku tulisan isterinya pula..jengjengjeng.."Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul" is in the line..hmm...

Free Blinkies




p/s..bru tukar layout baru..saje nak 気分転換..lagu pon sudah tukar..huhu..lepas ni rase cam mahu mencari ketenangan di 池..kt mane lagi,高松池 la..池ヘ行こう!!saikin selalu pergi sane..mahu tenangkn hati..daripada dok terjerit2 lepaskan tension ke tido ke lebih baik kite pergi tgk keindahan alam..bole jugak kite dapat tarbiyah dari alam sekeliling..lihat alam sambil ucap doa dlm surah al-imran ayat 191 - 
" rabbana ma qhalaqta haaza baatila,subhana ka faqina a'zabannar " ..

Free Blinkies

You Might Also Like

4 comments